Francine de Graaf

Francine de Graaf

Jaren geleden zag ik de vertelvoorstelling ‘A Christmas Carol’, door meesterverteller Ashley Ramsden. Ik hing aan zijn lippen… Mijn interesse voor verhalen vertellen was geboren. Jaren later schreef ik mij in voor een professionele vertelopleiding bij de International School of Storytelling in Engeland. Mijn interesse voor vertellen was inmiddels omgeslagen naar pure passie. Vier jaar geleden, toen ik terugkwam in Nederland, ging ik op zoek naar een vertelkring en kwam zo bij de Vertelkring Delft terecht. De Vertelkring biedt mij de mogelijkheid om verhalen te oefenen en feedback te krijgen, maar ik vind het ook fijn om te luisteren naar de verhalen van anderen.

Zelf vertel ik het liefst volksverhalen, mythes en scheppingsverhalen. Die oeroude verhalen, overgeleverd van generatie op generatie, raken en ontroeren mij. Ze zijn misschien niet waar gebeurd, maar vertellen wel de waarheid. Over mezelf, over anderen en de uitdagingen in ons leven nu.

Het eerste verhaal dat ik voor een publiek vertelde, was een Afrikaans volksverhaal en het is nog steeds één van mijn lievelingsverhalen. Het gaat over een jongen, die door zijn vervelende tante erop uitgestuurd wordt om fruit te plukken. Maar de plek waar hij heen moet, is gevaarlijk. Er wordt namelijk gezegd, dat daar een vreemd beest woont. Aarzelend en angstig treedt hij het onbekende tegemoet en ontdekt dat hij zijn angst kan overwinnen. Het beest verslindt zijn ouders en tante, maar de jongen redt zijn ouders. En, met enige tegenzin, ook zijn tante. Een prachtig en grappig verhaal voor jong en oud.

Tot slot: naast mijn passie voor verhalen vertellen, heb ik nog een passie: de Engelse taal. Ik werk als Storyteller bij The Dutch International Storytelling Centre (DISC) in Den Haag. Daar geef ik storytelling workshops en vertel ik verhalen in het Engels.


Posted in .